بررسی ارتباط بین اضطراب دوران بارداری و زایمان زودرس در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اردبیل در سال 1390

· 1 min read
بررسی ارتباط بین اضطراب دوران بارداری و زایمان زودرس در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اردبیل در سال 1390

افسردگی بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و یا سابقه ژنتیکی و .. بسیاری از زنان باردار به‌دنبال احساس گناه نسبت به افسردگی خود، از ابراز نگرانی و احساسات ناخوشایند خودداری می‌کنند. اگر افسردگی در زمان بارداری درمان نشود ممکن است بعد از زایمان نیز ادامه پیدا کند. این افسردگی ممکن است بر رابطه مادر و نوزاد تاثیرات منفی بگذارد. نوزادان در مراحل اولیه رشد به شدت نیازمند برقراری رابطه نزدیک با مادر هستند، اگر این رابطه به خوبی میان مادر و فرزند شکل نگیرد، ممکن است حتی کودک در بسیاری از مراحل رشد خود دچار آسیب‌های جبران‌ناپذیری شود.
از جمله این علائم، عبارت اند از تحریک ‌پذیری، اختلال خواب، و به‌ ندرت، تشنج. همچنین، هیچ اطلاعاتی در مورد ایمنی باروری بوسپیرون وجود ندارد. گزارش‌ های اولیه حاکی از آن است که ممکن است خطر افزایش شکاف لب و کام مرتبط با قرار گرفتن در معرض این داروها، در سه ماهه اول بارداری، وجود داشته باشد. با این حال، مطالعات جدید تر، هیچ شواهدی مبنی بر افزایش خطر ناهنجاری ها در کودکانی که در معرض بنزودیازپین ها قرار دارند را نشان نداده اند.
محققان دانشگاه بریستول انگلیس در یافته‌اند اضطراب در اواخر حاملگی با افزایش مقدار کورتیزول (یا همان هورمون استرس) در ۱۰ سالگی کودکی که قرار است به دنیا بیاید، ارتباط دارد. جالب است بدانید کورتیزول خون جنین را می‌توان از هفته ۱۷ جنینی اندازه گرفت. این هورمون در حالت طبیعی به بدن کمک می‌کند که با شرایط پر استرس به خوبی کنار بیاید. اما مواجهه طولانی‌ مدت با آن می‌تواند افراد را دچار افسردگی، اضطراب و خستگی شدید کند. مطالعات قبلی در حیوانات هم نشان داده بود که استرس حیوانات باردار بر سیستم پاسخ به استرس در بدن یعنی محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال که استرس را کنترل می‌کند، تاثیر دارد.
ماساژ در یک وان آب گرم می تواند گزینه بسیار خوبی برای کاهش استرس ها و تاثیر اضطراب در زمان بارداری باشد. تحقیقات نشان می دهد که افزایش سطح کورتیزول مادر در هنگام پاسخ به استرس ممکن است بر عملکرد محور HPA فرزندان تأثیر بگذارد. البته هنوز تعیین دقیق اثر استرس مادر در قبل و بعد از دوران بارداری بر فرزند، چندان آسان نیست. مجموعه ایی از تحقیقات در حال رشد نشان می دهد که وجود نشانه های استرس در زمان بارداری و دوران شیردهی، تاثیر زیادی بر رشد نوزاد متولد شده دارد. این مطالعات، اعمال تاثیرات ذکر شده بر عملکرد متابولیکی، رشد شناختی و عاطفی را بخوبی نشان می دهد.
افسردگی ممکن است مانع شود که شما و کودک تان به شیر مادر عادت کنید. ممکن است تهیه وسایل مورد نیاز مانند صندلی ماشین ، گهواره و وسایل پزشکی برای کمک به امنیت و سلامت کودک دشوار باشد. استراحت کافی باعث می‌شود ذهن توانایی مقابله با استرس را داشته باشد.
اضطراب در دوران بارداری  به موقع افسردگی می تواند به شما کمک کند که احساس بهتری داشته باشید و آماده مراقبت از کودک تان پس از تولد باشید. اگر فکر می کنید افسرده هستید ، به پزشک خود بگویید و در مورد درمان سؤال کنید. مادران افسرده نسبت به مادرانی که در دوران بارداری دچار افسردگی نمی شوند ، تحریک پذیرتر ، منفعل تر ، کم دقت تر هستند. کلینیک روانشناسی و مشاوره افق سلامت با دارا بودن دو شعبه در فرمانیه و صادقیه و داشتن متخصصان و کادر مجرب آماده ارائه خدمات به شماست. می‌توانید همین حالا برای رزرو نوبت از روانشناسان افسردگی بارداری اقدام کنید. افسردگی بارداری یکی از مسائلی است که باید در سریع‌ترین زمان ممکن بررسی شود.
البته این عوارضات در خانم هایی دیده می شود که دوز بالایی از این دارو را مصرف کرده باشند. استرس در دوران بارداری یک شرایط روحی و روانی رایج است، زیرا بارداری باعث تغییرات بسیاری در بدن مادر می‌شود. اگر این استرس بدون درمان و برای طولانی مدت باقی بماند می‌تواند باعث مشکلاتی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی شود. در دوران بارداری، استرس می‌تواند شانس تولد نوزاد نارس (متولد قبل از هفته ۳۷ بارداری) یا نوزاد کم وزن (با وزن کمتر از ۵ پوند، ۸ اونس) را افزایش دهد.


البته به دلیل عوارض و خطر دارو‌های ضد افسردگی برای جنین این کار حتما باید توسط روانپزشک متخصص و با توجه به شرایط بارداری صورت بگیرد. در دوران بارداری مصرف بسیاری از داروهای ضدافسردگی به دلیل تاثیرات منفی بر جنین ممنوع است. سه ماهه اول بارداری زمانی است که بیشترین خطر سقط جنین وجود دارد. این زمان همچنین یک دوره نگرانی رایج در بین مادرانی است که حتی تصورش هم نمی کردند که اقدامات آنها در دوران بارداری ناخواسته تا چه حد می تواند برای جنین (بچه بدنیا نیامده) شان تاثیر نامطلوب و منفی داشته باشد.
در واقع 50 درصد از مادران گزارش کرده اند که سطح استرس و افسردگی آنها در دوران بارداری و پس از آن افزایش یافته است. تشخیص اینکه دقیقا چه چیزی می تواند شما را در گروه پرخطر استرس بارداری قرار دهد دشوار است ولی با این حال عوامل زیر می توانند در افزایش استرس شما در این دوران نقش داشته باشند. در عوض، ممکن است تصمیم بگیرند که درمان با داروهای ضد اضطراب را ادامه دهند. هنگام انتخاب دارویی برای استفاده در دوران بارداری، مهم است که یک درمان موثر با مشخصات ایمنی خوب انتخاب کنید.
شرایط خانواده، شرایط اجتماعی، شرایط اقتصادی، فکر به آینده و…. بسیاری از زنان نگران این هستند که استرس ممکن است منجر به سقط جنین، مرگ نوزاد قبل از هفته بیستم بارداری شود. در حالی که استرس اضافی برای سلامت بدن خوب نیست، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد استرس باعث سقط جنین می‌شود. افسردگی یک وضعیت پزشکی است که باعث احساس غم و اندوه و از دست دادن علاقه به کارهایی می‌شود که دوست دارید انجام دهید. این می‌تواند بر احساس، فکر و عمل شما تأثیر بگذارد و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند. به منظور کنترل استرس در بارداری سعی کنید در صورت امکان با یک دوست معتمد در ارتباط باشید.
با فردی صحبت کنید که می دانید می تواند به شما انرژی مثبت منتقل کند و یا از شما حمایت کند. اگر نیاز بود می توانید به یک روانشناس مراجعه کرده و با او در رابطه با استرس و نگرانی های خود صحبت کنید. خانم‌های باردار اغلب با مشکلاتی چون کمردرد، دیابت بارداری، نفخ و یبوست در دوران بارداری مواجه می‌شوند. پیاده‌روی روزانه می‌تواند در متعادل‌سازی قند خون، خواب راحت‌تر، تسکین درد‌های مربوط به کمر و رفع یبوست و نفخ بسیار مفید باشد. ابتدا بهتر است به ‌آرامی ترس خود را با همسرتان در میان بگذارید، حتی اگر این ترس‌ها دربارۀ اوست؛ شاید او نیز درگیر ترس‌های خود باشد. گفت‌وگوی صریح دربارۀ اضطراب می‌تواند به هر دو نفر شما احساس بهتری بدهد.
یک جستجوی سریع در گوگل شما را به این نتیجه خواهد رساند که از مشکلی بسیار شدیدتر از آنچه در واقعیت هست رنج می برید. بنابراین در صورت مواجهه با هر مشکل در اولین قدم از پزشک خود راهنمایی بگیرید. بدون اخذ مجوز کتبی از “مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی” پیگرد قانونی دارد. پس حتما با یک پزشک مجرب و حرفه ای صحبت کرده و به درمان بپردازید.